Fantasiapuku kotimaisesta jättilangasta eli karstatopsista

Nähtyäni Pirtin kehräämön videon karstatopsin valmistuksesta tiesin, että haluan saada sitä käsiini. Tilasinkin "pienen" kerän liukuväristä eli meleerattua ruskeaa :-D Yksi kerä riitti kokonaiseen pukuun ja huiviin.

Topsi oli pehmeää, tuoksuvaa ja helpointa työstää pöydällä neuloen. Puikkoja en siis käyttänyt ollenkaan. Ranneneulontaa en voinut käyttää, koska suunnittelemassani mallissa tarvittiin "pyöröpuikkoa".

Neulopa ympyrää ranneneulonnalla, ei onnistu, pöydällä siis.

Yllä olevassa kuvassa aloitin tasoneuleena, koska halusin helmaan halkion helpottamaan pukemista ja kävelemistä. Siirryin ympyränä neulottavaan vaiheeseen noin polven korkeudelle päästyäni.

Alla olevassa kuvassa alkaa jo näkyä, miten väri liukuvasti vaalentuu. Vyötärön kohdalla kavensin kaksi silmukkaa, neuloin yhden kerroksen väliin, ja loin silmukat takaisin parantaakseni istuvuutta.

Olkapäiden korkeudelle päästyäni, tein käsille aukot (yhden silmukan päätteleminen riitti!!) ja vaihdoin nurjiin silmukoihin. Näin sain viimeisteltyä puvun näyttävällä jättikauluksella joka laskeutuu olkapäiden ylle.

 

Valmis puku alla olevassa kuvassa. Mallilla on lisäksi yllään samasta materiaalista neulottu palmikkohuivi ja hahtuvaiset kämmekkäät. Kämmekkäät  on kuvassa muunnettu rannelämmittimiksi taittamalla peukku piiloon kämmekkään sisään.

Kuva valmiista puvusta: KuvaILO

Kokemukset topsista, yhteenveto:

  • Harvinaisuus. Ensimmäinen kerta kun näen jättilankaa tehtävän suomenlampaan villasta!
  • Helpointa työstää pöytäneulonnalla, silmukat eivät purkaannu eikä raskasta, monen kilon painoista työtä tarvitse roikottaa käsien varassa. Pöydällä neulominen vähentää myös nukan irtoamista huomattavasti ja työn voi jättää kätevästi kesken.
  • Vetolujuus on heikko ja villatupsuja irtoaa helposti. Valmis neulos ei kestä hankausta, joten käyttövaatetta en tästä materiaalista tekisi. Mutta ihanan fantasiapuvun kyllä!

2 palautetta

  • Ei kutita. Lanka on villahahtuvaa, tosi pehmeää.

    Auringonkukkarouva
  • Kutiseeko paljasta ihoa vasten?

    Eija

Jätä palautetta