Lampaanvillan ominaisuuksista

Lampaanvilla

Lampaanvilla on luonnonmateriaali, jota saadaan mm. suomenlampaista. Lampaat keritään kaksi kertaa vuodessa keväisin ja ennen pakkasia. Keriminen ei vahingoita lampaita. Lampaan on hyvä aloittaa kesälaidun ilman talven aikana kasvanutta kuumaa turkkia!

Villat pestään, karstataan ja kehrätään siihen erikoistuneissa kehräämöissä. Käyttämäämme lampaanvillaan ei lisätä keinokuituja tai muiden eläinten villaa. Näin villa säilyttää alkuperäiset, hoitavat ominaisuutensa mm. lanoliinin, joka on ihoa hoitava, antibioottinen ja öljymäinen aine, jota on villassa luonnostaan. Lanoliini antaa lampaille niiden ominaistuoksun.

Lampaanvillan terveysvaikutukset on tunnettu jo kauan ja siitä syntyykin sanonta "painaa villaisella", kipujen ja kuhmujen on uskottu katoavan kun niitä painaa lampaan villalla. Villan terveysvaikutuksia on tutkittu myös tieteellisesti ja on mm. havaittu, että villaiset alusvaatteet vähentävät fibromyalgiapotilaiden kroonista kipua. Tutkimuksessa fibromyalgiapotilaat ovat saaneet merkittävää helpotusta oireisiinsa jo 6 viikon aikana käytettyään lampaanvillaisia, hartioista reisiin ulottuvia aluskerrastoja, sekä villaisia vuodevaatteita.

Hahtuvavillassa ei ole lainkaan kierrettä, joten se on erittäin pehmeä materiaali. Hahtuvavillasta on valmistettu mm. vauvoille alushousuja, koska se tuntuu kosteanakin lämpimältä eikä pistele edes vauvan herkkää ihoa.

Tiesitkö, että villa on hygrosooppinen kuitu? Hygroskooppinen kuitu poistaa hien iholta ja sitoo sen sisäänsä, mutta tuntuu edelleen kuivalta ja lämpimältä. Villatuote voi sitoa 35 – 40 % kosteutta suhteessa kuivapainoonsa tuntumatta märältä.

Viitteet:

Heli Tuovinen (toim.) Lapin lampolasta terveydenhoitotuotteeksi. Hoitava villa - Hoivi - tutkimus- ja tuotekehityshanke. Lapin yliopiston taiteiden tiedekkunnan julkaisuja C, katsauksia ja puheenvuoroja 33. Lapin yliopisto, Rovaniemi 2008. [URL: http://lauda.ulapland.fi/bitstream/handle/10024/61797/Lapin_lampolasta.pdf?sequence=1&isAllowed=y] viitattu 21.2.2018.

Siina Välimaa. Villa lievittää kipua ja parantaa yöunta. Kaleva.fi arkisto, Julkaisupäivä 12.9.2007 http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/villa-lievittaa-kipua-ja-parantaa-younta/34329/

 Kiyak EK. A new nonpharmacological method in fibromyalgia: the use of wool. Journal of Altern Complemented Medicine. 2009 Apri;15(4):399-405. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19388862


Jätä palautetta