Tietoa villasta

Alpakanvilla

Alpakanvilla on vetolujuudeltaan huomattavan kestävää ja eristää kylmää (ja kuumaa) huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi lampaanvilla. Alpakanvillan yksittäiset kuidut ovat erittäin ohuita, eivätkä siksi tunnu pisteleviltä iholla. Alpakka on rasvaton luonnonkuitu ja siksi hypoallergeeninen. Alpakat keritään kerran vuodessa keväällä.

Kaikki alpakanvilla ei ole samanlaista. Laatua mitataan kuidun ominaisuuksilla, joista tärkein on yksittäisen kuidun paksuus (ilmoitetaan mikroneina). Muita tekijöitä ovat kuidun kiharuus eli krimppi, kuidun pituus kautta eläimen ja tasalaatuisuus (peitinkarva voi olla karkeampaa kuin muu karva, mutta hyvälaatuisella eläimellä peitinkarvakin on hienoa).

Parasta - eli hienointa ja pisintä - villaa on eläimellä selässä ja kyljissä. Kaulan ja vatsan villa on myös hienoa, mutta hieman lyhyempää. Alpakalla kasvaa villa jaloissakin, ja nekin keritään, joskin usein jalkavilla on karkeinta villaa eläimessä. Karkeakin alpakanvilla on huomattavasti hienompaa kuin lampaanvilla!

Villan laatuun vaikuttavat monet tekijät, kuten yksittäisen alpakan perintötekijät,
emon ravinto kantaessaan vasaa (jolloin karva-aihiot kehittyvät), alpakan ikä, terveys ja ruokinta. Hieman yleistäen, alpakan ikääntyessä villan kasvunopeus hidastuu ja villa karkeutuu. Tähän vaikuttavat myös perintötekijät. Eläimen ensimmäinen villa voi olla 16 mikronia mutta neljäs villa 30 mikronia tai sitten edelleen 16 mikronia!

Kuidun paksuuden mukaan määritelllyt alpakanvillan laatuluokat:

Royal - alle 18
Superfine/baby - 18-19.9
Fine - 20-24.9
Medium - 25-29.9
Strong/coarse - 30+

On tiedossa että sopivasti ravintoa saava eläin tuottaa hienompaa villa kuin ylipainoinen eläin. Ruokinnan vaikutuksessa villan laatuun on havaittavissa suuria yksilöiden välisiä eroja, jotka hyvinkin saattavat olle periytyviä. Toinen yksilö voi reagoida huomattavasti nopeammin ja herkemmin esim. liialliseen ruokintaa villan karkeutumisella kuin toiset.

100% alpakanvillalanka kehrätään Ruukin kehräämössä, joka on Suomen ainoa
alpakan villan kehräämiseen erikoistunut kehräämö. Alpakan hieno kuitu
tarvitsee erilaiset kehruukoneet kuin lampaan villan kehrääminen. Lisäksi, jos halutaan hypoallergeeninen, lanoliiniton lanka, ei lampaanvillaa ja alpakanvillaa tule kehrätä samoilla koneilla.

Lähde: Tiedot koostettu Suomen alpakka- ja laamayhdistyksen julkaisuista.

Lampaanvilla

Lampaanvilla on luonnonmateriaali, jota saadaan Suomenlampaista. Lampaat keritään kaksi kertaa vuodessa keväisin ja ennen pakkasia. Keriminen ei vahingoita lampaita. Lampaan on hyvä aloittaa kesälaidun ilman talven aikana kasvanutta kuumaa turkkia!

Villat pestään, karstataan ja kehrätään siihen erikoistuneissa kehräämöissä. Käyttämäämme lampaanvillaan ei lisätä keinokuituja tai muiden eläinten villaa. Näin villa säilyttää alkuperäiset, hoitavat ominaisuutensa mm. lanoliinin, joka on ihoa hoitava, antibioottinen ja öljymäinen aine, jota on villassa luonnostaan. Lanoliini antaa lampaille niiden ominaistuoksun.

Lampaanvillan terveysvaikutukset on tunnettu jo kauan ja siitä syntyykin sanonta "painaa villaisella", kipujen ja kuhmujen on uskottu katoavan kun niitä painaa lampaan villalla. Villan terveysvaikutuksia on tutkittu myös tieteellisesti ja on mm. havaittu, että villaiset alusvaatteet vähentävät fibromyalgiapotilaiden kroonista kipua.

Hahtuvavillassa ei ole lainkaan kierrettä, joten se on erittäin pehmeä materiaali. Hahtuvavillasta on valmistettu mm. vauvoille alushousuja, koska se tuntuu kosteanakin lämpimältä eikä pistele edes vauvan herkkää ihoa.

Hoito-ohjeet

Hiki ja muu tavallisessä käytössä ilmenevä lika puhdistuu tuulettamalla, eli jätä tuote ulos yöksi parvekkeelle tai muuhun katettuun tilaan ja aamulla se on taas raikas ja käyttökunnossa! Tahranpoisto tarvittaessa käsinpesussa, puristele pyyhkeen avulla vesi pois, muotoile kosteana ja kuivata tasossa.

Älä pese pesukoneessa. (Hahtuvaneulos huopuu ja kutistuu konepesussa harmillisesti)